Slaapoefentherapie bij volwassenen

Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is

Slaapoefentherapie voor een brede kijk op uw nachtrust

De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op uw dag. Wanneer u slecht slaapt of slaap tekort komt dan heeft u hier logischerwijs last van in uw dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden uw gevoel, denken, handelen en omgeving uw nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, overgewicht, borstkanker, chronische pijn, angst, depressie en (verkeers)ongevallen.

Met slaapproblemen naar de oefentherapeut Cesar of Mensendieck?

Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. Een oefentherapeut helpt mensen door middel van bewustwording en gedragsverandering op weg naar een betere slaap. Oefentherapeuten behandelen slaapproblemen als een onderdeel van het algemeen dagelijks functioneren en andere klachten die overdag een rol spelen.

Nog veel te vaak worden slaappillen gebruikt om slapeloosheid te bestrijden. Dit is volgens de richtlijnen enkel in uitzonderlijke gevallen een goede keuze. In de meeste gevallen is de gedragsmatige aanpak de voorkeursbehandeling. Slaapoefentherapie helpt bij het afbouwen en stoppen van slaapmiddelengebruik.

De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is voor u direct toepasbaar. Kwaliteit wordt gewaarborgd doordat oefentherapeuten kwaliteitsgeregistreerd zijn, aangesloten zijn bij de beroepsvereniging (VvOCM), lid zijn van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie. Daarbij worden zij een gedegen nageschoold, bijgeschoold over slaap en doen Slaapoefentherapeuten aan intervisie.

Slaapoefentherapeuten hebben minimaal een 200 uur durende geaccrediteerde basisscholing gevolgd om zich te bekwamen in het behandelen van slaapproblemen. Beschrijving van deze scholing(en) staan op www.meditrainer.nl

Slaapoefentherapie behandelt klachten zoals:

Moeite met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of combinaties hiervan? Overmatige zorgen over het wakker liggen en angst voor het wakker liggen kunnen ook bij de Slaapoefentherapeut terecht. 

Heeft u slaapritmeproblemen zoals moeilijk om op tijd naar bed te gaan of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u te vaak ook overdag, slaapt u te lang of te kort? Dan kan de Slaapoefentherapeut helpen uw slaap weer in het gareel terug te zetten.

Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren, dankunt u baat hebben bij behandeling door een Slaapoefentherapeut.

Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, angsten, depressie,burnout,  verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn, stress, ontstekingsgevoeligheid kunnen slaapproblemen en/.of slaapstoornissen een onderliggende factor zijn.

“1 op de 4 mensen slaapt slecht, 12% gebruikt slaapmedicatie.”

De aanpak van de slaapoefentherapeut

De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. We werken aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel uw dag als uw nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep. We doorbreken de vicieuze cirkels waarin u terecht bent gekomen bij slaapproblemen. Goed slapen kunt u leren op verschillende manieren:

  • zelfwerkzaamheid, u krijgt waardevolle ademhalings- en ontspanningsoefeningen (zelfregulatie) om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen en hiermee het slaapcentrum in uw diepe hersenen in slaap te sussen;
  • theoretisch door in gesprekken inzicht te geven in slaapgedrag, voeding en lichaamsbeweging. (psycho-educatie en slaaphygiëne adviezen)
  • technisch met slaaprestrictie (verminderen van de tijd in bed) en stimuluscontrole (het bed is alleen voor slapen en vrijen);
  • praktisch door uw zelfbewustzijn te verbeteren, u te leren voelen, ontspannen en focussen en het hoofd uit te leren zetten; (mindfulness)
  • door assertiviteitstraining (nee zeggen, grenzen stellen) en timemanagement.
  • door cognitieve gedragstherapie door weer positief of neutraal te leren denken en handelen, door oplossingsgericht te zijn en een gezonde manier te vinden om met problemen om te gaan (copingstijl);
  • door een oplossings- en doelgerichte aanpak in plaats van probleemgerichte aanpak.

De focus van de slaapoefentherapie

Oefentherapeuten richten zich met name op ‘zachte’ slaapproblemen zoals insomnie, hypersomnie en bioritmeproblematiek.

Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en daarom zoekt de oefentherapeut met u naar oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal vlak.

Daarnaast kan sprake zijn van kwetsbaarheidsfactoren en/of in standhoudende factoren.

Ook biedt de oefentherapeut nazorg (na behandeling in het slaapcentrum) voor apneu, restless legs en parasomnieën.

Samen met een slaapoefentherapeut aan uw slaapproblemen werken? 

Neem contact met mij op om meer te weten te komen of om een afspraak te maken in onze praktijk in Waalwijk.