Emetofobie angst voor overgeven
Heb je angst voor overgeven / braken? Emetofobie is te behandelen.
Ben jij een van die jonge mensen (12 -20 jaar) die een lichte fobie heeft voor overgeven (emetofobie)? Ben jij ook bang dat je misselijke gevoel zal gaan leiden tot overgeven en dat je dat te allen tijde wilt voorkomen? De misselijkheid / buikpijn kan je voelen wanneer je ’s nachts in bed ligt, hierdoor kan je niet goed slapen, of je voelt het wanneer je met het openbaar vervoer moet gaan, of ’s morgens als je eraan denkt dat je naar school moet. Je bent bang dat je in de bus of in de klas of in het café moet braken. Herken jij dit?
Waar komt deze angst en dat misselijke gevoel vandaan?
Deze angst voor overgeven kan bijvoorbeeld ontstaan omdat je ergens heel erg tegenop ziet. Of omdat je oververmoeid bent geraakt en je lijf nu protesteert tegen allerlei dingen die jij wilt ondernemen. Of je hebt bij iemand anders gezien dat hij/zij heel ziek werd en dat je dit zelf wilt voorkomen….ook als je slechte punten haalt op school, gepest wordt of faalangstig bent voor een proefwerkweek dan kan dat een aanleiding zijn voor het ontstaan van je misselijkheid. Omdat het misselijke gevoel zo ellendig is ontstaat er een vicieuze cirkel. Het gevoel zelf gaat je stress geven.
Lichamelijk bekeken kun je de misselijkheid ook verklaren: Je lichaam is erbij gebaat om zo leeg mogelijk te zijn als je moet “vluchten”. Bij stress maak je adrenaline aan en dit hormoon zorgt dat je klaar bent om te vechten te vluchten of te bevriezen. Overbodige ballast in maag en darmen is dan niet gewenst. Dus kan er misselijkheid ontstaan om van deze maag/darminhoud af te komen.
Hoe zit die cirkel dan in elkaar?
Je ligt ’s avonds in bed en denkt aan morgen …..(op school) -> je wordt al misselijk bij de gedachte aan …. (school)-> Je wordt bang om morgen naar….( school) te gaan met dit misselijke gevoel -> je denkt: als ik maar niet hoef over te geven (in de klas, in de bus, op de fiets, publiekelijk…) -> waardoor je juist erger misselijk wordt en je weer angstiger kunt worden -> je slaapt slecht -> bent de volgende morgen moe en dus kwetsbaarder -> je gaat negatief denken/doemdenken over de komende dag -> dit geeft spanning en angst dus weer misselijkheid -> je eet minder of slechter -> je voelt je overdag zwak, duizelig en ellendig… je bent veel misselijk geweest en denkt: als ik morgen maar niet weer zo misselijk ben…enzovoort
Het is belangrijk dat je deze cirkel gaat ombuigen. Een beginnende vicieuze cirkel is al vervelend genoeg, laat staan een vergevorderde vicieuze cirkel. Je wordt er letterlijk en figuurlijk ziek van en je ontwikkelt vermijdingsgedrag. Je verzuimt van school, je gaat fietsen ipv met de bus, je wilt niet meer uitgaan…..
Hoe draai je het patroon om?
Kort door de bocht doe je dat met ontspanning en het verminderen van JOUW stress.
Praat over je misselijkheidsproblemen, onzekerheden en spanningen met je ouders en je leraren/mentor, je baas of vriendengroep.
Stel een plan op om school of werk of een moeilijke andere situatie haalbaarder te maken (planning?) of vraag hulp bij hoe je drempels/ belemmeringen/ problemen weg kunt nemen.
Leer jezelf middels therapie weer ontspannen. (buikademhaling, spierontspanning en prettige afleiding helpen)
Neem je negatieve en onrealistische gedachten onderhanden en denk nuchter en realistisch over de situatie na. Ook het overgeven zelf is niet zo erg als het ondertussen is gaan lijken. Het is functioneel gedrag op slecht voedsel of op ziekte. Van stress wordt je wel misselijk maar zal je niet zomaar echt spugen.(nuchter denken leer je door middel van cognitieve therapie)
Zorg voor meer duidelijke ontspanningsmomenten in je week. Hierdoor kom je lekkerder in je vel te zitten en krijg je meer positieve hormonen in je lijf. Dit is jouw persoonlijke antigif tegen angst en misselijkheid. Dus sport, dans, zing, wandel, ga in bad liggen, knutsel, bak koekjes, teken schilder, lees, shop, chill, klets en heb lol! Dat helpt heel veel. Denk in bed aan de leuke dingen die je de volgende dag wilt doen ipv aan de belemmeringen.
Succes met het omkeren van je negatieve spiraal. Lees eventueel verder wat de psychosomatiek therapie voor je kan betekenen.
Direct hulp bij angst voor overgeven?
Neem contact met mij op om meer te weten te komen of om een afspraak te maken in onze praktijk in Waalwijk.