Nee leren zeggen
Moeite met NEE zeggen? Lees hier de tips.
Wat is het toch moeilijk om “nee” te zeggen tegen andere mensen en te weten dat je ze waarschijnlijk teleurstelt. Het is makkelijker om “ja” te zeggen omdat je zelf dan geen schuldgevoel hebt en de ander blij zal reageren.
Stel dat je nu heel vaak “ja” zegt dan heeft dat wel nadelen. Je krijgt het heel druk bijvoorbeeld, of je hebt geen tijd meer voor je eigen leuke dingetjes. Het kan zelfs zover komen dat je zo moe wordt dat je je opgebrand voelt terwijl je nog niet eens voldoende aan je eigen huishouden of klusjes toekomt.
Hmmmmm, dan klopt er toch iets niet helemaal. Volgens mij leg je dan de prioriteiten niet helemaal goed en zeg je niet vaak genoeg “nee” terwijl je eigenlijk wel voelt en weet dat je dat zou moeten doen.
Lees ook mijn blog over geen tijd voor mezelf nemen.
Hieronder zal ik je eens wat verschillende vormen van “nee” zeggen geven waardoor het makkelijker wordt om hiermee te experimenteren. Ik hoop dat je na afloop concludeert dat het makkelijker blijkt te zijn dan je dacht.
Vormen van “nee”zeggen
Vraag bedenktijd.
Doe een ander voorstel:
Je bent geen verantwoording verschuldigd:
Wanneer je je “nee” omkleedt met redenen, uitleg en verantwoording geef je de andere persoon de kans om hier een tegenwerping op te maken. Door inhoudelijk geen redenen / uitleg te geven blijf je kort, stellig en duidelijk.
Wanneer iemand zo vrij is naar de reden van je nee te vragen, kun je je antwoord licht nuanceren.
Je zegt dan al wel iets meer, maar eigenlijk ook weer niets. Je geeft geen redenen waar de ander je mee “lastig” kan gaan vallen of op andere gedachten kan brengen.
De laatste versie is de korte NEE! Dit gebruik je wanneer iets echt absoluut niets voor je is!
Succes met de start van het leren “nee” zeggen. Ik hoop dat je iets aan de voorbeeldzinnen hebt om eens te experimenteren!
Direct hulp bij nee leren zeggen?
Neem contact met mij op om meer te weten te komen of om een afspraak te maken in onze praktijk in Waalwijk.