Slaapoefentherapie bij kinderen

Voor kinderen met slaapproblemen (en hun ouders)

Slaapoefentherapie voor een brede kijk op de kinderslaap (4-12 jaar)

Kinderhersenen zijn continu in ontwikkeling. Mede hierdoor slapen kinderen méér en op andere tijden dan volwassenen. Niet ieder kind slaapt in hetzelfde ritme als een leeftijdsgenoot. Essentieel bij de slaap van jouw kind  is dat er aan de slaapbehoefte in uren wordt voldaan. Een kind slaapt in zijn eigen leeftijdsafhankelijke ritme en heeft een persoonlijke slaapbehoefte. Wat je kunt doen is zorg dragen, van jongs af aan, voor een duidelijk slaapritueel en hanteer (vanaf ongeveer 1 jaar oud) regelmatige bedtijden passend bij de leeftijd en de individuele slaapbehoefte.

Wordt jouw kind uit zichzelf wakker in de ochtend, heeft het trek in een ontbijt, is het vrolijk en actief, groeit het goed en is je kind niet vaak ziek...? Dan kun je er aardig op vertrouwen dat het voldoende slaapt.

De puberleeftijd is weer een geheel andere (slaap)fase in het leven. De slaap verschuift rond de 11 a 12 jaar gemakkelijk naar latere tijden. Wanneer er een slaaptekort ontstaat kunnen hier de schoolprestaties en de stemming onder gaan lijden. Pubers hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 9 uren. Zij kunnen echter niet meer zo vroeg inslapen en/of vroeg wakker worden. Slaaptijden tussen 23.30 uur - 8.30 uur zijn dan het nieuwe normaal. Maar school begint rond 8.30 uur dus moet de puber (te) vroeg opstaan  Er ontstaat een slaaptekort en men spreekt dan van een sociale jetlag.

Met kinderslaapproblemen naar de oefentherapeut Cesar of Mensendieck?

Oefentherapeuten behandelen het slaapprobleem als onderdeel van het algemeen dagelijks functioneren van zowel de ouders als het kind. Veel slaapproblemen bij kinderen zijn cognitief-gedragsmatig, een kleiner deel kent een lichamelijke oorzaak. Slaapgedrag kun je beïnvloeden met het goede voorbeeld geven, bewustwording, educatie/opvoeding, bewegingsactivatie, gezonde leefstijl, zelfregulatie vaardigheden, ontprikkel/ontspanningsvaardigheden en gewoonteverandering. De oefentherapeut helpt ook de ouders met hele bruikbare handvatten die de sfeer en het "slaapklimaat" ten goede komen. De therapie is gebaseerd op recente wetenschap en is direct toepasbaar. Een gezonde nachtrust geeft rust, ontspanning, grip, balans en betere (school)prestaties.

Slaapoefentherapie behandelt klachten zoals: 

Moeite met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of combinaties hiervan? Slecht slapen bij kinderen is veel voorkomend. Kinderen kunnen slaapritmeproblemen hebben, heel moeilijk naar bed gaan, ’s nachts steeds aan het ouderlijk bed staan, angstig zijn of nachtmerries hebben.

 Pubers willen nog weleens heel laat naar bed gaan of te lang uitslapen. Zeker 30% van alle slaapproblemen komt voor in de leeftijd tussen 0-18 jaar. Wanneer de slaapproblemen langere tijd aanhouden en overdag nadelige gevolgen hebben voor uw kind en/of uzelf is het zinvol hiervoor hulp te vragen aan uw huisarts. Hij kan u doorverwijzen naar de Slaapoefentherapeut of het Slaapcentrum. 

Nadelige gevolgen van een slechte nachtrust bij kinderen kunnen zijn: vermoeidheidsklachten, gedragsproblemen, opvliegendheid, ongeremdheid, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, negatieve gedachten, angst, lusteloosheid, depressie, verslavingsgevoeligheid (eten, gamen), ongezonde leefstijl, verminderde weerstand, groeiachterstand, hoofd- en buikpijn. Neem deze signalen serieus want de onderliggende factor kan een slaapprobleem zijn.

“Slaaptekort kan leiden tot mindere schoolprestaties en gedragsproblemen.”

De aanpak van de slaapoefentherapeut

De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. We werken aan slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en de timing van de slaap. Zowel de invloeden van de dag als de nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep. Goed slapen kun je leren op verschillende manieren:

  • Zelfwerkzaamheid en praktische handvatten, waardevolle adem- en ontspanningsoefeningen, loslaat-, gedachtenstop- en focusoefeningen om mentaal en fysiek tot rust te komen.
  • Theoretisch, door inzichtgevende en educatieve gesprekken, aandacht voor voeding en beweging. Nadruk op rust, ritme en regelmaat, opvoedstijlen, interactiepatronen en onbedoelde gewoontevorming. (psycho-educatie en slaaphygiëne)
  • Technisch, met de stap voor stap methode (graduele extinctie), het bed is niet om te spelen of voor straf maar om te slapen (stimuluscontrole), anti bedplasmethoden, angstreductie, actigrafie, verminderen van tijd in bed bijvoorbeeld bij pubers (slaaprestrictie), lichttherapie of melatoninebepaling bij bioritmeproblemen.
  • Door assertiviteitstraining, gezagvol liefhebbend ouderschap, consequent leren zijn, bewaking van het dag-nachtritme, creatieve hulpmiddelen leren kennen waarmee gewenst gedrag beloond wordt, leren omgaan met terugval (extinction burst).
  • Door cognitieve gedragstherapie bij (oudere) kinderen, waardoor ze positief of neutraal leren denken en handelen, beter leren plannen en gezond slaapgedrag leren (copingstijl). Door middel van een oplossings- en doelgerichte aanpak in plaats van een probleemgerichte aanpak (acceptance and commitment therapy).

De focus van de slaapoefentherapie

Oefentherapeuten richten zich met name op de “gedragsmatige” slaapproblemen. Zij kijken of er sprake is van “niet willen” slapen of van “niet kunnen” slapen of een mix van beide. Soms is het probleem van lichamelijke aard. Je kunt dan denken aan oorpijn, groeipijn, jeuk.... Dan kun je de huisarts consulteren.

 Is er aan de slaapvoorwaarden voldaan?  Het kind reageert qua slaap namelijk ook op zaken als:

veiligheid, geborgenheid, voorspelbaarheid, beschikbaarheid van de ouders, de sfeer in huis, spanningen en stress.

Daarbij is het voor het kind belangrijk dat het voldoende  slaperig is, rustig genoeg is en hij/zij moet het slapen ook willen.

Hulp bij slaapproblemen van uw schoolgaande kind?

Neem contact met mij op om meer te weten te komen of om een afspraak te maken in onze praktijk in Waalwijk.